Preloader

Castell de Sant Joan

Castell de Sant Joan

El Castell de Sant Joan, és un dels edificis més emblemàtics i sens dubte un dels elements paisatgístics més característics de Blanes, junt amb la icònica Sa Palomera.

El castell d’estil romànic va ser construït entre els segles XI i XIII. La primera vegada que se’n va sentir a parlar, va ser l’any 1001 i pertanyia al vescomte de Cabrera. El trobem situat al cim del turó de Sant Joan i té una altura de 173 metres sobre el mar, característica que permet tenir una vista panoràmica de tota la ciutat de Blanes.

El Castell de Sant Joan, va ser construït per vigilar les incursions marítimes dels pirates, sobretot en èpoques en què el regne de Mallorca era del domini àrab. Aquest castell oferia a la població de Blanes una seguretat de refugi quan venien les invasions.

castells de sant joan

Estava format per un recinte emmurallat de 23 metres d’ample i 34 de llarg, però l’element que més destaca, és la torre amb base cilíndrica amb 15 metres d’alçada. A partir del segle XV, juntament amb el Palau Vescomtal, va formar part d’una gran eix de fortificacions que s’ha anomenat la línia dels castells de la Tordera. Aquestes fortificacions, que començaven al Montseny i acabaven a Blanes, tenien la missió de protegir la ciutat de Barcelona per la banda nord.

 

El castell va anar perdent la seva importància estratègica a partir de finals del segle XV. Per una banda, els Cabrera gaudien d’un palau més còmode i segur dintre de la Vila, i per l’altra banda, l’evolució de la tècnica militar amb la introducció de la pólvora i de l’artilleria va fer que moltes fortificacions, com Sant Joan, restessin pràcticament inútils.

El castell va restar abandonat fins que, entre 1849 i 1859, s’hi va instal·lar una estació de telegrafia òptica militar. Durant la guerra civil espanyola, es va fer servir com a refugi.

Pel que fa a l’ermita de Sant Joan, va ser construïda com a capella del castell i per falta d’espai es va situar fora del recinte. Apareix documentada ja a principis del segle XIII.

 

Durant el segle XVII va ser centre de peregrinació pel dia de Sant Joan Baptista. L’estat actual de l’església respon a una restauració de 1959 en la qual es va refer la teulada i l’artista local blanenca M. Teresa Bedós va pintar els frescos. Les pintures de la il·lustradora Pilarín Bayés són de l’any 2007 i l’estat actual de restauració correspon a una actuació de 2012.

La vista de Blanes i el seu perfil de costa des del castell, el converteixen en una visita obligada per a tots els que desitgen conèixer la bellesa de la Costa Brava i el perfil de la costa de Blanes. Des d’aquí, a més, podràs veure la serra de las Gavarres, la serralada litoral, el Montseny, i fins i tot en un dia clar, la muntanya de Montjuïc.

Related Posts

X