Preloader

Forma part
de la nostra
història

Situada al pòrtic d’entrada a la Costa Brava i amb més de 1.000 anys d’història la vila de Blanes us sorprendrà. Deixeu-vos seduir pel passat que encara avui acompanya els edificis, jardins i monuments més emblemàtics, amb recorreguts que us transportaran per diferents èpoques i us faran reviure com els nostres avantpassats il·lustres van contribuir a dibuixar la història del nou món i la ciutat que coneixem avui.

Ventana

Un passeig
per la
història

La capacitat d’adaptar-se als nous temps, sense oblidar els propis orígens i la virtut de fer que els visitants se sentin com a casa, han fet de Blanes una ciutat dinàmica i moderna.

El primer que heu de fer per entendre què és Blanes i d’on venim és una passejada pel centre històric de la ciutat. Hi trobareu carrers dinàmics i moderns, amb comerç i molta vida, però tot això ho embolcalla un preuat llegat de quan la vila era un conjunt de petites casetes blanques de pescadors, que evoquen els anys d’estiueig de la burgesia catalana. Caminant al vostre aire coneixereu elegants cases vuitcentistes i diversos vestigis del gòtic català.

Per agafar una perspectiva de la magnitud de la ciutat us podeu enfilar fins a la muntanya de Sant Joan, on encara s’hi conserven restes de l’antic castell i l’ermita dels segles XI i XV. És un mirador excepcional de Blanes i la Costa Brava sud, i lloc d’inspiració de molts artistes.

MONUMENTS

MONUMENTO-2
Castell de Sant Joan

Símbol de la ciutat i protagonista del perfil de Blanes. El conjunt es va construir al segle XIII, tot i que en èpoques anteriors ja hi havia hagut d’altres fortificacions.

MONUMENTO-3
Font Gòtica

La seva singularitat com a font d’estil gòtic civil la converteix en una peça única del patrimoni català i en segell inconfusible de la ciutat.

MONUMENTO-4
Les Ermites de Blanes

El ric patrimoni religiós de la vila permet configurar una ruta que enllaça petites ermites situades tant al centre urbà com en paratges naturals molt propers i de gran atractiu paisatgístic.

MONUMENTO-5
La Casa Tordera

Senyorial com poques, la Casa Tordera ens evoca a l’època dels indians, que al segle XIX van emigrar a Amèrica buscant fer fortuna i que moltes vegades tornaven al seu lloc d’origen amb les butxaques plenes.

MONUMENTO-6
El Frare

Aquest monument, que data del 1958, es va construir en memòria de Joaquim Ruyra (1858-1939), l’escriptor i poeta que va trobar a la seva casa pairal de Blanes la inspiració per crear una extensa obra literària.

MONUMENTO-7
Ajuntament

La Casa de la Vila de Blanes és un edifici històric, inclòs a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

MONUMENTO-8
Casa Saladrigas

Aquesta casa va ser construïda entre 1926 i 1931 per un deixeble d’Antoni Gaudí.

MONUMENTO-9
El Convent

Situat en un entorn idíl·lic, a la punta de Santa Anna amb el mar als seus peus, el Convent de Blanes va ser construït el 1583 i des de temps històrics ha estat considerat un dels indrets més privilegiats de la Costa Brava.

RUTES / ITINERARIS

VISITES PATRIMONIALS

Rutes per conèixer Blanes al vostre aire
Blanes és una ciutat que es deixa descobrir per si sola. Mediterrània i alegre, els seus carrers configuren recorreguts temàtics que us poden ajudar a conèixer Blanes a la vostra manera. La ciutat s’ha fet gran, però conserva l’esperit del poble mariner que va ser i els seus punts d’interès es poden visitar caminant i enllaçant-los segons les vostres preferències.

Casa

Ruta de les ermites

Més enllà del valor monumental de les ermites blanenques, molt estimades per la nostra població, les seves pedres custodien la devoció popular dels nostres avantpassats.

Fachada

EL LLEGAT DELS AMERICANOS A BLANES

Havent fet més o menys fortuna els indians que van tornar d’Amèrica a Blanes van contribuir a desenvolupar una arquitectura pròpia, que encara avui es distingeix en alguns barris.

Edificio

LA RUTA DELS VESCOMTES DE CABRERA

La història de Blanes està lligada per sempre més al vescomtat de Cabrera, que va ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya. Va funcionar com a tal durant més de 900 anys, des del s. XI al s. XIX.

Mujer pintando

RUTA LITERÀRIA

Poques ciutats poden presumir d’haver acollit i haver estat font d’inspiració d’escriptors tan prolífics com els que han passejat les seves llibretes i plomes per Blanes. Com va dir l’escriptora Montserrat Roig “és una vila farcida d’història i de literatura”.

Playa

LA RUTA BOLAÑO

Aquesta ruta temàtica ressegueix els espais vitals del poeta i novel·lista xilè Roberto Bolaño, que va arribar a Blanes el 1985 i se la va fer seva fins que hi va morir el 2003.

Ruta Joaquim Ruyra

LA RUTA JOAQUIM RUYRA

Aquesta proposta d’itinerari vol ser-ne un primer tast i una invitació als visitants a aprofundir, si no ho han fet ja, en la lectura de les obres completes de l’autor Joaquim Ruyra.

BLANES ÉS CULTURA

CULTURA MEDITERRÀNIA

Blanes és una ciutat viva i activa els 365 dies de l’any, amb una gran oferta d’activitats culturals, lúdiques, gastronòmiques i esportives per a tot tipus de públic: festes de barri, concerts, tallers, exposicions, cursos, fires, espectacles, festa major, focs artificials… És cultura mediterrània en estat pur.

La diversitat de les festes de Blanes és una representació de la riquesa de la nostra gent, abocada a la celebració del carnaval, la festa de Corpus, la festa dels Copatrons, Nadal, Reis, Setmana Santa… Totes elles viscudes a la nostra manera, amb un toc de mar i amb la influència de les entitats i associacions que hi col·laboren i les fan encara més autèntiques.

Celebracions tot l’any

El Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava

Amb un segle de tradició pirotècnica un dels actes més fascinants i imprescindibles de Blanes és aquest festival de llums, colors i fum que cada juliol porta a les nostres platges a desenes de milers d’espectadors.

FESTES POPULARS

CELEBRACIONS TOT L’ANY

FIESTA-01
Carnaval

Els dies de Carnaval són una ocasió extraordinària per divertir-se amb la família i els amics. A Blanes us proposem un munt d’activitats destinades a gaudir d’un Carnaval diferent, repartides en diferents espais de la ciutat per facilitar la participació de la festa més esbojarrada de l’any.

FIESTA-02
Les catifes de flors de Corpus

Blanes viu amb intensitat aquesta festa que se celebra a la primavera. Veniu a veure com engalanem els carrers del centre històric amb meravellosos tapissos de flors amb motius originals sobre el poble, com els nostres jardins mediterranis, l’escut de la vila, els paisatges que ens defineixen…

FIESTA-03
Festa dels Copatrons

És la nostra Festa Major petita, però no per això està mancada d’una programació atractiva per a tothom.

FIESTA-04
Festa Major

A finals de juliol a Blanes ens vestim de gala per celebrar la Festa Major en honor a la nostra patrona, Santa Anna.

FIESTA-05
Setmana Santa

Les tradicions de Setmana Santa són ben presents encara a Blanes. Una de les processons més populars és la de l’Àngel, que es fa el diumenge de Pasqua i està formada per dues comitives que surten en escrupolós silenci de l’església de Santa Maria i es troben a la plaça dels Dies Feiners, on s’interpreta el Cant de l’Àngel.

FIESTA-06
Nadal

La màgia del Nadal es viu amb tota la intensitat. És una època molt recomanable per visitar-nos, perquè durant aquests dies tan especials la ciutat es transforma amb l’encesa dels llums de Nadal, la decoració dels carrers, fira nadalenca, el pessebre tradicional…

FIESTA-07
Cavalcada de Reis

Per on han d’arribar els Reis Mags si no és per mar? A Blanes les bones notícies ens arriben del Mediterrani, i cada any la cavalcada s’inicia amb l’arribada d’un vaixell carregat de màgia que des de terra és esperat amb delit per una multitud d’infants que escullen la nostra vila per viure una tradició tan especial com aquesta.

FIRES

Tenim fires pròpies i molt consolidades com la de la tardor, la fira de Sant Tomàs, la de sabors catalans o les fires artesanals. Representen una ocasió excel·lent per apropar-vos a les nostres tradicions i conèixer el procés productiu d’uns productes boníssims i genuïns que després us podreu emportar a casa.
Podeu consultar la programació de fires i mercats a la nostra agenda.

INSPIRANT ARTISTES

Blanes i el seu paisatge han estat font d’inspiració d’artistes, poetes i escriptors a qui la ciutat ha donat acollida i de qui hem sabut copsar el seu llegat artístic. La inquietud creativa de la nostra gent i l’interès per la cultura es veu reflectit en l’activitat de les sales d’exposicions del municipi. Tenim la de la Casa Oms, la Casa Saladrigas i la Sala García-Tornel, que es troben al centre del poble i amb facilitat d’accés, a més de la Biblioteca Comarcal de Blanes que també acull diferents exposicions.
Podeu consultar la programació de mostres i exposicions a la nostra agenda.

Cantantes

Festivals de Música

Amb més de 25 anys a l’esquena el Cicle de Concerts Música a l’Esperança ofereix cada any una programació molt variada, per ambientar les nits de primavera en un entorn emblemàtic com és l’ermita de la Mare de Déu de l’Esperança.

Quan acaba aquest cicle agafa el relleu un altre festival molt singular, Les Nits de Marimurtra. En un entorn immillorable de jardins i poesia aquests concerts a la fresca es fan en el que es considera l’escenari més espectacular de la Costa Brava, pel qual hi passen artistes de primer ordre i de diverses disciplines musicals.

Amb més d’una dotzena d’edicions aquest festival s’ha convertit en el de referència de la Costa Brava sud, gràcies a la qualitat de la seva genuïna oferta lúdica, cultural i musical.

El públic aprecia els concerts de petit format, exclusiu per a 200 persones, en un entorn natural molt selecte que crea una atmosfera de proximitat única i singular.

Podeu consultar la programació de festivals a la nostra agenda

Teatre

El Teatre de Blanes es troba al centre neuràlgic de la vila. Amb més de 400 butaques ofereix una programació estable de gran qualitat artística, amb actors i actrius de primer ordre, i a més juga un paper destacat en les funcions participatives i de formació cultural dels nostres veïns. Juntament amb el teatre de Lloret de Mar conforma el Teatre Costa Brava Sud, oferint una programació conjunta molt eclèctica i per a tots els públics.

Veure programació

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

de-compres

De compres

MENJAR

Menja’t Blanes

blanes-cultural

Escapades “Blanes cultural”

X