fbpx
Preloader

Blanes torna a l’època romana, “Blanda Romana est!”

El cap de setmana del 24 al 26 de setembre, a Blanes celebrem les Jornades Romanes, que tenen per objectiu donar a conèixer els orígens romans de la nostra ciutat.

Durant aquells dies, Blanes es vestirà de gala per reviure els costums i les tradicions de la societat romana.

Exhibicions de gladiadors, visites guiades, danses al carrer, espectacles, tallers infantils, parades d’artesans… Unes jornades plenes d’activitats per gaudir amb tota la família!

Amb motiu de la celebració d’aquestes jornades, avui us volem explicar el passat romà de la nostra ciutat.

 

romanes

La fundació de la ciutat romana de Blanes se situaria entre els anys 75 i 50 aC, una data posterior a la ciutat romana d’Empúries, de l’entorn del 100 aC, i molt similar a la dels nuclis de Baetulo (Badalona) i d’Iluro (Mataró). L’historiador romà Pomponi Meia, es referia a Blanda com a “parva oppida romana” (petita població fortificada) a la seva obra “De Corographia”. Aquesta és una de les proves documentals que assenyalen la presència de poblament romà al municipi que avui coneixem com Blanes.

Una part d’aquesta Blanda romana, estaria situada al jaciment dels Padrets, al Puig d’en Lladó, que es va excavar en dues ocasions als anys setanta.

No hi ha constància de la superfície exacta que va poder tenir durant els diversos segles de cultura romana, però per les localitzacions de les restes arqueològiques, la població se situaria a banda i banda de la riera, formant un polígon irregular d’entre 3 i 4 hectàrees, aproximadament.

L’entrada principal a la població era, com en l’actualitat, pels terrenys de l’Horta de les Ànimes (Zona Anselm Clavé). Aquest camí, portava cap a la Via Augusta.

Les dues badies naturals del litoral, la que va des de la punta de Santa Anna fins a sa Palomera, i la Platja de s’Abanell fins a la Tordera, eren llocs idonis per avarar les barques dels pescadors i per l’ancoratge de les naus que realitzaven navegació de cabotatge, sent la ciutat un punt de càrrega, descàrrega i distribució de mercaderies del comerç costaner que després, a través de les vies i camins secundaris, es traslladava els productes a les terres de l’interior.

La vida de Blanda es va prolongar fins el Baix Imperi, com sembla confirmar la possible troballa de material paleocristians datats al segle V dC. Més enllà, entre la Baixa Romanitat i l’Alta Edat Mitjana, els indicis arqueològics i la documentació són inexistents.

X