Blanes aposta pels aliments de proximitat
La bona alimentació, la reducció de residus, o el consum responsable són problemàtiques amb les què hem de conviure en el nostre món. A Blanes, en som conscients, i per això, som part integrant del projecte LOCALITZA, impulsat pel Consell Comarcal de la Selva, i destinat a connectar els productes agroalimentaris amb el turisme. Des de diferents indrets de la comarca, es promocionen productes locals que tenen valor identitari, ecològic i gastronòmic. Per la nostra part, i com no podia ser d’altra manera, a Blanes ens incorporem al projecte amb els nostres productes locals de la mar que són fruit de la nostra gran tradició pesquera.
Descarrega PDF del sector pesquer de la Selva
Les confraries que organitzen el sector pesquer a la comarca de la Selva són la de Blanes, la de Lloret de Mar i la de Tossa de Mar, essent en la Llotja de Blanes, on es comercialitzen més captures, erigint-se així com una de les més importants de la Costa Brava i de Catalunya. A més, a Blanes, les barques descarreguen diàriament la pesca per vendre a la Llotja, oferint peix fresc tant a establiments turístics de restauració com a les peixateries, reduïnt, d’aquesta manera, la contaminació per transport o pel plàstic de l’envasat. Podeu visitar la Llotja i el Port a través de les visites que organitza la Confraria de Pescadors: http://cofblanes.com/galeria/ Tota aquesta idiosincràcia del producte pesquer a Blanes, és la que es vol promocionar des del projecte LOCALITZA, que anima a etiquetar el peix fresc com a tal i ofereix un distintiu per a establiments que potenciïn el producte local.
A banda d’aquestes accions, el projecte LOCALITZA també organitza a Blanes diferents tallers, excursiones, conferències i Jornades Gastronòmiques per donar a conèixer la gastronomia del peix local que forma part de la dieta mediterrània. Així, tenim les Jornades Gastronòmiques del Peix Blau, durant les quals, en l’oferta dels Restaurants, hi destaquen productes locals de la Llotja de Blanes com el seitó, la sardina, el sonso, l’alatxa i el sorell, que tenen un alt contingut de vitamines B12, D i són una gran font d’omega-3. Però l’autèntic producte estrella de la Llotja de Blanes és la Gamba de Blanes, o gamba rosada, el crustaci més pescat i que més beneficis econòmics reporta a la Llotja, amb permís de l’escamarlà, que n’és el segon. La Gamba de Blanes es caracteritza per posseïr una carn fina i saborosa, que, a nivell nutritiu, ens aporta proteïnes d’alt valor biològic, minerals com calci, magnesi, fòsfor, i les vitamines A i retinol B2. Es pesca al canó de Blanes, a unes 30 milles de la costa, entre 400 i 800 metres de profunditat; es poden degustar durant tot l’any, i de manera especial durant el mes de maig, que és quan s’organitzen les Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Blanes.
A part del producte en sí, amb el projecte LOCALITZA, es pretén també fer conèixer tot el que envolta l’aliment de proximitat, els seus processos, els seus edificis, la seva història, etc. És per això que s’insisteix en fer conèixer elements com els diferents tipus de pesca (l’encerclament, l’arrossegament, l’ham, etc.) o la necessitat de respectar factors com les vedes, les mides o la temporada, per garantir la sostenibilitat del mar.
Si vols passejar per la història i realitat marinera de Blanes, en tens motius i racons de sobra! Pots iniciar-te amb la Roca de Sa Palomera, inici oficial de la Costa Brava, que dóna entrada al barri de s’Auguer, primer nucli de pescadors ja en temps romans. Pots seguir per la Plaça dels dies Feiners on es troben les Peixateries municipals, que connecten amb Es portal (espai tradicional de la venda de peix), per seguir a l’ermita de la Mare de Déu de l’Esperança, que reafirma el passat mariner de Blanes amb la seva decoració. Tot seguit, visitar el Port i la Llotja de Blanes, i finalment, fer una visita a l’església del Vilar, on la decoració d’embarcacions, fa un merescut homenatge a la realitat pesquera i marinera de la Vila de Blanes.