fbpx
Preloader

Blanes: Patrimoni monumental

Blanes: Patrimoni monumental

L’Herència monumental de Blanes

Sovint es pensa en Blanes com un territori ple d’encant paisatgístic, una porta a la Costa Brava, una ciutat turística, una destinació de platja… Res d’això és fals, de fet, és ben honest citar Blanes com un dels indrets més bonics del litoral català, simplement, aquesta és només una visió parcial de tot el potencial que la població de Blanes amaga dins seu!

L’expressió humana, des de temps immemorials, s’ha materialitzat en diferents obres monumentals que han deixat una empremta de la seva veritat històrica. Castells, esglésies, cases familiars, hospitals, fonts, convents… Totes són edificacions que ens parlen i ens expliquen un moment concret de la història. Conèixer-los i contemplar-los, ens permet fer present aquell moment, comprendre les motivacions de qui els van crear, i de retruc, fer-nos més entenedora la nostra pròpia realitat. Així, a Blanes, el pas del temps ha anat deixant empremtes materials que són els fonaments més autèntics amb els què la ciutat s’ha anat erigint. Avui dia, Blanes ofereix un patrimoni monumental digne de ser conservat i contemplat!

D’aquesta manera, podem remuntar-nos a l’època Medieval per trobar els primers vestigis monumentals. Del segle XII data el Castell de Sant Joan, un castell d’estil romànic que avui dia ha pres valor com a mirador immillorable de la ciutat i la costa blanenca.

El Gòtic català també va deixar empremtes importants a la ciutat que encara conservem. La Font Gòtica, al carrer Ample, n’és un exemple perfecte. Del segle XV, és una Font única, de planta octogonal, amb esmerçats i bells detalls escultòrics que representen l’estil del Gòtic civil. Molt a prop de la Font Gòtica, i encara en el carrer Ample, Blanes conserva tres voltes de pedra del segle XV que avui, dues acullen comerços i l’altra dóna pas a un carrer, permetent així passar-hi per sota tot saludant Sant Bonós i Sant Maximià que la coronen. És una mostra de com la pedra gòtica queda integrada en l’estructura urbana de Blanes. A la plaça de l’Església, es poden contemplar altres vestigis del Gòtic català en l’Església Parroquial de Santa Maria, dels segles XIV-XV, i de la mateixa època, i formant un tot amb l’Església, en la façana del Palau dels Vescomtes de Cabrera. I per veure una casa familiar d’estil Gòtic a Blanes, el visitant pot anar fins al carrer Nou, on trobarà Can Girbau, que data del segle XV, i té intacte un finestral conopial lobulat, típic de l’estil Gòtic.

Blanes monumental

Una mica més endavant en el temps, cap al segle XVI, hem de situar el conjunt monumental d’El Convent de Blanes, d’una bellesa excepcional pel fet de situar-se en la punta de Santa Anna, just damunt del mar Mediterrani creant un entorn incomparable. El què en el seu moment fou un monestir de monjos caputxins, és avui dia un edifici protegit i declarat d’interès monumental i paisatgístic.

Les restes del Barroc a Blanes ens duen de nou al carrer Ample, per arribar fins a Can Balliu, que data del segle XVII amb el seu portal adovellat característic. També del Barroc tenim a Blanes l’Ermita del Vilar, una encantadora església amb temàtica marinera situada a uns quatre quilòmetres del nucli urbà.

El segle XVII també va deixar a Blanes un edifici emblemàtic, representatiu d’un altre moviment artístic: el Neoclassicisme. És l’Ajuntament o Casa de la Vila, que té entrada des de la Plaça dels Dies Feiners, i des del Passeig de Dintre.

Durant el segle XIX, Catalunya va despertar artísticament amb l’esperit del Modernisme, un estil propi que es va convertir en un emblema de llibertat artística amb un amor incondicional a la natura sovint representada en les seves construccions. Blanes, com en molts altres territoris catalans, en té mostres destacables que es conserven perfectament. L’Hospital de Sant Jaume, al carrer M. Jaume Arcelos, en dóna fe, i la casa Can Tordera, al Passeig de Dintre, també.

Contestant al Modernisme, a Catalunya va néixer un nou estil artístic que volia recuperar el seny català, el Noucentisme, que va deixar una petjada en forma d’edificis majestuosos de gran bellesa arreu del territori. A Blanes, n’hi ha una gran mostra: la Casa Burcet, al carrer Roig i Jalpí; la Casa Saladrigas, al Passeig de la Maestrança; Ca L’Orench, al carrer Ample; la Casa del Poble, al Passeig de Dintre, o el Jardí Botànic Marimurtra al Passeig de Carles Faust. Tots ells són edificis que recorden un passat artístic recent a la ciutat de Blanes.

El patrimoni monumental de Blanes enalteix la ciutat, que ha anat creant un tramat urbanístic que l’acull, li dóna rellevància i el fa present perquè pugui explicar la seva veritat històrica als qui visiten la ciutat.