Preloader

Natura i bellesa als Jardins de Blanes

Natura i bellesa als Jardins de Blanes

Contemplar la natura ens fa retornar a la nostra essència més primària i fer-nos humils davant la seva immensitat. Sempre han existit persones especialment sensibles a aquesta contemplació que han estudiat i analitzat al detall la natura, i que han divulgat els seus coneixements a través d’exposicions naturals de diferents estils. A Blanes, estem molt orgullosos de poder comptar amb dos Jardins extensos tant en bellesa com en varietat, nascuts de l’amor més pur a la naturalesa, al seu coneixement i a la seva divulgació: són el Jardí Botànic Marimurtra i el Jardí Tropical Pinya de Rosa.

El Jardí Botànic Marimurtra és un autèntic museu a l’aire lliure amb 16 hectàrees d’extensió en les què el visitant pot viatjar a diferents parts del món a través de la vegetació. Està considerat el millor Jardí Botànic Mediterrani d’Europa, així mateix, ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. El nom de Marimurtra defineix bé l’espai que ocupa dins el territori: d’una banda el mar Mediterrani, que és divisat des de molts racons del Jardí a través d’unes vistes espectaculars fruit de la seva elevació i topografia escarpada; de l’altra banda, la murtra (Myrtus communis), una planta aromàtica molt comuna en zona Mediterrània.

Al Jardí Botànic Marimurtra hi trobareu una extensa i variada col·lecció de plantes: cactàcies i plantes crasses procedents de les regions àrides d’Àfrica del Sud i Amèrica Central, plantes subtropicals de grans dimensions com palmeres i araucàries, estanys amb plantes aquàtiques, plantes exòtiques, medicinals, aromàtiques, i una gran col·lecció de falgueres presents en zones de la muntanya catalana. En total, més de 4000 espècies vegetals, la majoria exòtiques, amb exemplars especials per edat o tamany, destacant entre elles, la col·lecció de palmeres, aloes, cicadales i cactus.

Aquesta gran realitat natural, es va iniciar en la ment d’un gran amant de les ciències i de la botànica, Karl Faust, un home que va dedicar gran part de la seva vida a crear, cuidar i conservar el Jardí Botànic Marimurtra. Alemany de naixement, Faust sempre havia mostrat una gran curiositat per la natura, però els seus pares van conduir-lo cap a una vida empresarial que el va dur a Barcelona, i en la què Faust va triomfar acumulant certa riquesa. Passats els cinquanta anys, va decidir reprendre la seva passió i va invertir la seva fortuna en la compra d’uns terrenys amb un clima perfecte per poder trasplantar-hi plantes de climes àrids i subtropicals per estudiar-les detingudament. Aquests terrenys eren a Blanes, en l’àmbit dels primers penya-segats de la Costa Brava, un indret amb una bellesa que de ben segur va tenir el seu pes en la tria de l’emplaçament. La seva intenció era construir un Jardí Botànic com a lloc de trobada entre erudits i aprenents, lluny del ritme frenètic de la ciutat, un petit paradís entregat a la ciència i als ideals de la natura, un autèntic centre d’investigació i pedagogia.

Jardí Botànic Marimurtra

Un dels racons més bonics i entranyables del Jardí Botànic Marimurtra és el Templet de Linné (en referència al destacat científic i botànic que va fer la primera gran classificació dels éssers vius). És la culminació de la visita al Jardí i també el final d’una llarga escalinata, des del que es té una de les millors panoràmiques del mar Mediterrani en l’inici del seu ball amb la Costa Brava. És just en aquest paratge on es fan cada any Les Nits del Marimurtra, una sèrie de concerts d’estiu de reputats artistes.

 

El Jardí Tropical de Pinya de Rosa és un altre exemple d’amor a la natura expressat en l’exposició de més de 7000 espècies diferents que provenen de climes tropicals, ja sigui del seu hàbitat natural, o de vivers i col·leccions particulars.

El seu creador fou l’enginyer industrial Don Fernando de Caralt, que, com Karl Faust, somiava amb la creació d’un Jardí Botànic, en aquest cas, exclusivament de vegetació tropical. L’indret comprèn unes 50 hectàrees i el seu emplaçament al costat del mar Mediterrani, el fa gaudir d’unes vistes panoràmiques immillorables. La gran extensió en ocasions escarpada, de la finca, s’ha vist compensada amb la creació d’un gran nombre de caminets connectats i fantàstics miradors que, amb tot el conjunt, combinen ciència i art. El visitant també podrà veure estanys, basses i pous d’aigua per abastar una granja, que es troba dins la finca.

De tota la col·lecció, en destaquen les d’Aloes, Agaves, Yuccas i Opuntias, algunes d’elles considerades entre les millors del món. L’any 2003, el Jardí Tropical de Pinya de Rosa, fou declarat Paratge Natural d’Interès Nacional pel Parlament de Catalunya.

Els Jardins de Blanes són emblemes de la ciutat, visitar-los et retornarà el teu amor per la puresa de la natura, no te’ls perdis!

Related Posts

X