Preloader

La tortuga marina a Blanes

La tortuga marina a Blanes

D’uns anys ençà, diverses platges de Catalunya han viscut l’entranyable visita de tortugues marines que busquen un bon indret per pondre els seus ous. La simpatia que ens desperten aquests animals, no sempre ve acompanyada del respecte i cura que mereixen, de vegades, potser sense voler-ho, s’ha destorbat el seu procés vital i algunes tortugues s’han quedat sense poder-se reproduir.

A Blanes hem rebut la informació dels experts en tortugues marines de la Universitat de Vic, que ens han ensenyat, implicant tot el personal que treballa a les platges (socorristes, operaris de neteja, agents de policia, agents cívics, etc.), com detectar i protegir les tortugues marines i les seves cries.

Aquest gran interès és fruit d’una preocupació creixent per l’amenaça que pesa sobre l’espècie de la tortuga babaua, la tortuga marina amb més presència a les nostres costes. De fet, la tortuga babaua està catalogada com a vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

Tot i que habitualment la tortuga babaua ponia els ous a la costa oriental Mediterrània (Xipre, Grècia, Turquia, etc.), factors com l’escalfament global, han provocat el desplaçament de la nidificació cap a la costa occidental del Mediterrani, i per aquest motiu, les trobem avui dia entre les nostres platges.

tortuga marina

El projecte Caretta a la vista (caretta caretta és el nom científic de la tortuga babaua), impulsat per la Universitat de Vic, pretén donar eines al personal de platges i a la ciutadania en general, per aprendre a detectar la presència d’aquestes tortugues i impedir que es pugui destorbar el procés de criança. Les seves indicacions s’orienten, en primer lloc, a la detecció de rastres. Quan una tortuga marina ha nidificat en una platja, deixa un rastre a la sorra, fruit del desplaçament amb les seves aletes, d’una amplada d’entre 70 i 80 cm, i si el rastre deixat és per cries que han sortit de l’ou i s’encaminen al mar, el seu rastre tindrà només uns 3-4 cm d’amplada. També és possible detectar nius, tot i que les femelles són molt curoses a l’hora de camuflar-los. Així, podem observar sorra remoguda i un buit al costat que correspon a la zona on es trobava la tortuga en el moment d’amagar el niu. També és important saber que el període d’incubació sol ser entre juliol i agost, per tant, en ple auge turístic de massificació de les platges.

En vistes de tota aquesta informació, el què ens aconsellen els experts en cas de veure tortugues femelles a la platja, és el següent: trucar al 112, no tocar-la, no trepitjar el rastre, no fer-li fotos amb flaix, no enlluernar-la, i no posar-se mai davant del seu camp de visió. Si es troba una o diverses cries, el primer que cal fer també és trucar al 112, però en aquest cas, s’aconsella que s’humitegin amb aigua i es posin en un lloc amb ombra, evitant que s’estressin, fins que arribin els tècnics.

A Blanes, la ciutadania disposa de cartells informatius a les platges, per saber què cal fer en cas d’albirament de tortugues, cries, rastres o nius. D’aquesta manera, amb tota la informació proporcionada i respectant els moments vitals, podrem protegir la preuada vida d’aquesta espècie amenaçada que ha vingut a les nostres platges a la recerca d’un indret millor per fer sobreviure les seves cries.

Per tal d’ajudar en la difusió d’aquesta informació, des de Blanes Turisme, us la facilitem en aquest enllaç:

https://www.blanescostabrava.cat/wp-content/uploads/2020/07/tractor_CATESP-1.pdf

Related Posts

X